
Не забувайте
про вітаміни
У
зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато
білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна
каші, біле куряче й індиче м’ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають
складати основу харчування.
І звісно ж, не можна забувати про овочі
й фрукти. Холодної пори року найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий
організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий
болгарський перець, брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат. Аби
максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго.
Найбільш корисними фруктами взимку
вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи
алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна
смородина, аґрус.
А чи знаєте ви, що людині потрібна
зовсім мала кількість різноманітних вітамінів - всього лише десяті, соті або
навіть тисячні частинки грама, але без них, виявляється, розвиваються тяжкі
порушення функцій багатьох органів та систем.
Вітаміни, що знаходяться в різних
продуктах харчування, нараховуються десятками. І кожний з них діє на певний
процес, що відбувається в організмі. Вітаміни А відноситься до жиророзчинних
вітамінів та знаходиться в продуктах тваринного походження. Вони стимулюють
вплив на дихання тканин клітин, на обмін білків та вуглеводів, сприяє
прискоренню обміну жирів та фосфоліпідів. Особливо велике значення вітаміну А
на функцію зору. Фото чуттєвий пігмент - родопсин, що знаходиться в паличках
сітчатки очей, вміщує вітамін А та білок опсин. При недостатній кількості цього
вітаміну послаблюється захисна якість і створює сприятливі умови для
проникнення мікробів в організм.
Вітамін В-1 (тіамін) розчиняється в
воді, знаходиться в основному в продуктах рослинного походження. Він приймає
участь в окисленні піровіноградної кислоти - речовини, що утворюється в процесі
перетворення глюкози в організмі. При дефіциті тіаміну порушуються багато ланок
обміну речовин, що негативно впливає на провідність нервових тканин. Це
проявляється слабкістю, швидкою втомою, безсонням, головним болем, іноді
порушенням чуттєвості в руках і ногах. Страждає також серцево-судинна система:
з'являється задишка, біль в області серця.
Роль вітаміну С в організмі
різноманітна. Ферменти, які вміщують цей вітамін, приймають участь в реакціях,
які зумовлюють підвищення захисних функцій організму, в обміні залізу, фосфору,
в формуванні сполучникової тканини, у підтримці нормального проникнення
кров'яних капілярів. Внаслідок недостатнього потрапляння в організм
аскорбінової кислоти підвищується проникнення стінок капілярів. Виникає
кровотеча ясен, їх припухлість і хворобливість. Потім, якщо в організмі не
ліквідовується дефіцит вітаміну, зуби руйнуються, випадають, розвивається
цинга.
Немає коментарів:
Дописати коментар