Поради батькам










Не забувайте 

про вітаміни

У зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м’ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування.
І звісно ж, не можна забувати про овочі й фрукти. Холодної пори року найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець, брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат. Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго.
Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.
А чи знаєте ви, що людині потрібна зовсім мала кількість різноманітних вітамінів - всього лише десяті, соті або навіть тисячні частинки грама, але без них, виявляється, розвиваються тяжкі порушення функцій багатьох органів та систем.
Вітаміни, що знаходяться в різних продуктах харчування, нараховуються десятками. І кожний з них діє на певний процес, що відбувається в організмі. Вітаміни А відноситься до жиророзчинних вітамінів та знаходиться в продуктах тваринного походження. Вони стимулюють вплив на дихання тканин клітин, на обмін білків та вуглеводів, сприяє прискоренню обміну жирів та фосфоліпідів. Особливо велике значення вітаміну А на функцію зору. Фото чуттєвий пігмент - родопсин, що знаходиться в паличках сітчатки очей, вміщує вітамін А та білок опсин. При недостатній кількості цього вітаміну послаблюється захисна якість і створює сприятливі умови для проникнення мікробів в організм.
Вітамін В-1 (тіамін) розчиняється в воді, знаходиться в основному в продуктах рослинного походження. Він приймає участь в окисленні піровіноградної кислоти - речовини, що утворюється в процесі перетворення глюкози в організмі. При дефіциті тіаміну порушуються багато ланок обміну речовин, що негативно впливає на провідність нервових тканин. Це проявляється слабкістю, швидкою втомою, безсонням, головним болем, іноді порушенням чуттєвості в руках і ногах. Страждає також серцево-судинна система: з'являється задишка, біль в області серця.
Роль вітаміну С в організмі різноманітна. Ферменти, які вміщують цей вітамін, приймають участь в реакціях, які зумовлюють підвищення захисних функцій організму, в обміні залізу, фосфору, в формуванні сполучникової тканини, у підтримці нормального проникнення кров'яних капілярів. Внаслідок недостатнього потрапляння в організм аскорбінової кислоти підвищується проникнення стінок капілярів. Виникає кровотеча ясен, їх припухлість і хворобливість. Потім, якщо в організмі не ліквідовується дефіцит вітаміну, зуби руйнуються, випадають, розвивається цинга.


Немає коментарів:

Дописати коментар